Wat is Parelbewustzijn en wat brengt het je?

Gepubliceerd op 9 augustus 2023 om 12:31

Hoe houd je je hoofd en hart koel in de drukte van het alledaagse leven? Hoe reageer je met weldenkendheid en humor op de chaos om je heen? En hoe laat je destructieve gedragspatronen los? Door Parelbewustzijn te ontwikkelen kun je beter omgaan met dingen die zich in je omgeving afspelen en rust en kalmte in jezelf (blijven) vinden. In deze blog vertellen we je meer over wat het Parelbewustzijn is en wat het hebben van ‘een Parel’ je brengt.

Wat is Parelbewustzijn?

   Parelbewustzijn wordt ook wel de 1e inwijding genoemd en het is het eerste niveau van wijsheid. Je kunt de Parel zien als een Anker in het Oog van de Storm.

   In de Taotraining zien we de Storm als de destructieve kant van de werkelijkheid. Het zijn factoren die jou beschadigen. Er is zowel een uiterlijke als een innerlijke Storm. Voorbeelden van de uiterlijke Storm zijn dingen die je verleiden maar die niet goed voor je zijn, zoals sigaretten of chips uit de winkel. Maar ook andere mensen die onaardige opmerkingen tegen je maken kunnen je beschadigen. De Storm kan ook van binnenuit komen. Als jij een negatieve emotie of een storende gedachte ervaart, dan pijnig je jezelf hiermee. Beperkende overtuigingen en een negatief zelfbeeld zijn nog sterkere innerlijke Stormen.

   Net zoals bij een Storm die over de aarde raast, hebben Stormen waaraan mensen onderhevig zijn niet alleen een destructieve kant, maar ook een rustig midden. Precies in het midden is het zonnig en windstil. Hier heerst absolute kalmte te midden van de chaos. Je kunt daar de storm aanschouwen zonder er door te worden meegesleept. Stel je nu eens voor dat je in de Stormen in je eigen leven telkens het midden kunt vinden. Dat je in het Oog kunt komen waar je niet geraakt kunt worden. Waar je denken helder blijft en je emoties in balans blijven. We geven je goed nieuws: jij kunt naar het Oog van de Storm gaan! De keuze is altijd aan jou. Hiervoor moet je wel sterk zijn. Angst en Verleiding trekken je naar de Storm toe. Deze krachten moet je de baas zijn om in het veilige, stille Oog te komen. Dit kun je zelfs als de essentie van taoïstisch trainen zien: Angst en Verleiding het hoofd bieden om toch richting het Oog van de Storm te bewegen. Maar hoe doe je dat?

   Hoe beweeg je richting het Oog van de Storm?

    Net als bij een echte Storm zijn er windvlagen die je uit balans brengen en meesleuren. Deze weerhouden je ervan om je eigen koers te volgen. En als je dan eenmaal toch het Oog bereikt hebt, kun je snel weer daarvandaan geleid worden. Door Parelbewustzijn te ontwikkelen kun je in het Oog van de Storm blijven. Parelbewustzijn ontwikkelen betekent dat je een stukje van je bewustzijn permanent in het Oog van de Storm plaatst, als een Anker. Iets van jou is dus permanent met het Oog verbonden. Dit stukje van jou kan het gedrag van de rest van jou beïnvloeden. Parelbewustzijn ontwikkelen kan met behulp van diverse taoïstische technieken, zoals in I gaan, zachte ogen maken, Chi Kungs doen, helende klanken maken, Ijzeren Hemd houdingen aannemen en meditaties. Hiermee kun je je innerlijke landschap ordenen, zuiveren en helder maken. Zo breng je het in stroming en kom je bij het midden van het midden, daar waar de Parel zit. Daar waar het Oog van de Storm zit en je je rust en kalmtepunt in jezelf kan vinden en aanspreken. Als je dit kunt, heb je de kracht om je niet gek te laten maken door wereld in en om je heen. Je kunt dan constructief zijn in plaats van destructief.

     

    Schrijf je in voor de jaartraining in verbinding met jezelf/Parelbewustzijn!

     

    Reactie plaatsen

    Reacties

    Er zijn geen reacties geplaatst.