Je emotionele balans versterken met de 5 helende klanken

Gepubliceerd op 19 mei 2022 om 09:44

Op een eenvoudige en natuurlijke manier je emotionele balans versterken. De 5 helende klanken van het taoïsme kunnen je hier goed bij helpen. Emotionele problemen, te veel stress, een ongezonde leefwijze en slechte voeding leiden allemaal tot stagnatie en oververhitting van de organen. Daardoor raken je organen uit balans en dit blokkeert de energiestroom, eerst alleen in de organen zelf, maar later ook in het hele lichaam. De oefeningen van de 5 helende klanken en de daarbij behorende houdingen en gebaren helpen je om je organen te koelen en ontgiften. Klink misschien nog onduidelijk, maar in deze blog ontdek je hoe natuurlijk en effectief dat is!

Lichamelijke en emotionele blokkades

  Duizenden jaren geleden ontdekten de taoïstische meesters dat elk orgaan verbonden is met een bepaalde klank, kleur en kwaliteit van energie. Ook is vanuit deze traditie bekend dat emoties die niet goed verwerkt zijn, zich als het ware vastzetten op de vliezen van de organen. Het kan dus gebeuren dat bepaalde organen minder goed functioneren als gevolg van onopgelost trauma of vastgezette emoties. Je ontwikkelt een ziekte of bent geestelijk snel uit balans, terwijl je wel gezond eet en leeft. Andersom kan een overbelast orgaan ook tot bepaalde emoties leiden. Zo kunnen alcohol en medicijnen de lever en galblaas belasten, waardoor je sneller gefrustreerd of boos raakt.

  Ontspannen en in balans raken met de helende klanken

   De helende klanken kunnen effectief ingezet worden om stress, energieblokkades, en lichamelijke en emotionele verontreiniging tegen te gaan. De klanken richten zich op je binnenste. Door innerlijke zelfobservatie ontwikkel je bewustzijn voor de helende kracht van je lichaam en geest. De bewegingen geven een lichte rek in de vliezen rondom de organen en helpen zo om spanning los te laten. Daardoor wordt de energiestroom in het orgaan bevordert. Bovendien zorgen de klanken ervoor dat de emoties in balans komen, waardoor je kalm en rustig wordt. Er zijn vijf zogenaamde yin organen: lever, hart, milt, longen en nieren. Er zijn ook vijf yang organen: galblaas, dunne darm, maag, dikke darm en blaas. De yin en yang organen zijn verbonden met de vijf elementen in de natuur: hout, vuur, aarde, metaal en water. De elementen zijn op hun beurt weer verbonden met de bijbehorende emoties. De taoïsten zien lichaam, ziel en geest als een geheel dat bestaat uit levensenergie, uit Chi. Deze energie kan uitgeput raken, uit balans raken of stagneren. Tijdens de helende klanken wordt er ook gevisualiseerd om het element dat bij het orgaan hoort te ondersteunen en versterken.

   De 5 helende klanken en hun elementen

   Je begint altijd met contact te maken met je innerlijke landschap door de Innerlijke Glimlach meditatie te doen. Vervolgens doe je de oefeningen die bij de helende klanken horen. De namen van de vijf helende klanken zijn ontleend aan de organen waarmee de elementen verbonden zijn:

   • Nierklank: deze balanceert de waterkracht en beïnvloedt het spanningsveld tussen angst en zachtmoedigheid.
   • Leverklank: deze balanceert de houtkracht en beïnvloedt het spanningsveld tussen frustratie en vriendelijkheid.
   • Hartklank: deze balanceert de vuurkracht en beïnvloedt het spanningsveld tussen irritatie en vrolijkheid.
   • Miltklank: deze balanceert de aardekracht en beïnvloedt het spanningsveld tussen bezorgdheid en onbezorgdheid.
   • Longklank: deze balanceert de metaalkracht en beïnvloedt het spanningsveld tussen verdriet/wanhoop en (levens)moed.

    

   Hoewel we spreken van de helende klanken zijn het méér dan klanken alleen. Ze bestaan uit drie aspecten: het activeren van bepaalde symbolen (de taal van het innerlijk landschap, bijvoorbeeld kleuren en beelden), een subvocale klank (in gedachten, zonder het hardop uit te spreken) en een Chi Kung oefening.

    

   Ben je benieuwd welke houdingen en gebaren bij welke klanken horen en wil je ervaren hoe het is om zelf de 5 helende klanken te doen?

   Plan dan een activiteit op de Taoboerderij en kom met een glimlach in beweging, ontspanning en verbinding!

    

   Reactie plaatsen

   Reacties

   Er zijn geen reacties geplaatst.