Wu Wei, de kunst van het niet-doen!

Gepubliceerd op 28 april 2022 om 14:06

We zijn vaak zo hard bezig met doorgaan dat we niet zien hoe rust ons verder kan brengen. Soms bereik je juist meer door minder te doen. Door even de remmen los te laten en dingen vanuit een ontspannen staat te doen, krijg je vaak meer voor elkaar dan als je maar doorgaat omdat je moet van jezelf. Dit heeft alles te maken met Wu Wei. In deze blog leer je er meer over!

Wu Wei: doen door niet-doen

  Soms wil je iets heel graag en doe je er ontzettend je best voor, maar lijk je tegen de stroom in te zwemmen. Terwijl de oplossing voor een probleem of je doel behalen zoveel makkelijker zou zijn als je af en toe ook eens achteroverleunt. Dit is de basis van Wu Wei. Deze Chinese wijsheid is een basisbegrip van het taoïsme en betekent ‘niet-doen’. Iets bereiken door ‘niet-doen’ vinden we in de Westerse wereld vaak maar moeilijk te begrijpen. Want hoe kun je iets voor elkaar krijgen als je geen actie onderneemt? We zijn het zo gewend om te plannen, to-do-lijstjes af te werken en doelen vast te leggen, dat we het lastig vinden om in te zien dat ontspanning en af en toe even de boel de boel te laten juist enorm belangrijk zijn om je doelen te behalen. Wu Wei gaat in essentie dan ook over het vermogen om puur te handelen, vanuit je instinct, je natuurlijkheid en je wijsheid. Het is ook handelen zoals een dier doet: onmiddellijk, scherp en correct. Het heet ‘niet-doen’ omdat het ego ofwel je persoonlijkheid niets doet. Het observeert, maar het neemt geen initiatief.

  Hoe ik Wu Wei inzet in mijn werk

   Als basis voor mijn behandelingen als schoonheidsspecialiste en masseuse heb ik gestudeerd voor schoonheidsspecialiste, verschillende massage technieken en onder andere cursussen gedaan als NLP, didactische vaardigheden, persoonlijke effectiviteit ten behoeve van coaching. Hierdoor heb ik kennis opgedaan over het onbewuste, je emoties begrijpen en sturen en hoe je innerlijke conflicten kunt oplossen. Ook heb ik veel ervaring opgedaan met het masseren op verschillende manieren om zo de persoon op de massagetafel te laten ontspannen. Bij het opdoen van al deze kennis en technieken stond ik enorm in de ‘doe-stand’. Al dat doen heeft de mogelijkheid gecreëerd om niet te doen. Als ervaren masseuse en coach kan ik makkelijk mijn wilskracht loslaten en intens aanwezig zijn. Ik stuur mijn handen niet aan met mijn hoofd, maar de handelingen overkomen me. Vanuit een lichte trance voel ik wat de behoefte van een klant is. Dat is veel effectiever dan dat ik vanuit wilskracht en overtuiging zou werken. In de ruim 25 jaar die ik als schoonheidsspecialiste al met mensen werk, luisterde ik altijd naar de levensverhalen en voelde ik tijdens massages waar spanning en emoties zich in het lijf hadden vastgezet. Ik zag de zoektocht van klanten. Vanuit mijn vakkennis en intuïtie behandelde ik zo goed als ik kon. Toen ik met het taoïsme in aanraking kwam, herkende ik veel van mijn eigen levenshouding in de taoïstische levenskunst van het ‘niet-doen’. Dit heb ik omarmd en sindsdien werk ik volgens Wu Wei en heb zo een kalme, intense aanwezigheid waarin ik me kan overgeven aan het moment. Ik vertrouw op mijn ervaring en zit in een flow en kan zo op een natuurlijk manier mijn klanten helpen bij datgene waar ze op dat moment het meeste behoefte aan hebben.

    

   Wil jij heerlijk ontspannen tijdens een schoonheidsbehandeling of lichaamsmassage en meer leren over de kunst van het niet-doen?

   Plan dan een activiteit op de Taoboerderij en kom met een glimlach in beweging, ontspanning en verbinding!

    

   Reactie plaatsen

   Reacties

   Er zijn geen reacties geplaatst.