Wat is het IJzeren Hemd en hoe helpt het je moeiteloos in je kracht te staan?

Gepubliceerd op 15 maart 2022 om 08:40

Wil jij graag sterker in je schoenen staan en externe weerstand beter verdragen? Op een manier die jou geen kracht kost maar juist moeiteloos gaat? In deze blog leg ik je uit hoe het IJzeren Hemd je daarbij kan helpen en via welke oefeningen je dit kunt trainen.

 

Wat is het IJzeren Hemd binnen het taoïsme?

Als je het puur fysiek bekijkt zijn IJzeren Hemd technieken skeletstructuren die je middels bepaalde houdingen aanneemt. Het zijn houdingen om te gronden. Vaak wordt er alleen aandacht geschonken aan de grote spieren om te staan. Maar alle kleine pezen, spiertjes en aanhechtingen zijn ook belangrijk om te voelen, rekken en versterken. Zo wordt je houding moeiteloos en heb je bijna geen spierkracht nodig om te recht te staan. Zo kom je sterk te staan in je botstructuur, zonder dat het je kracht kost. Daardoor is het makkelijker om externe druk te weerstaan. Want bijna iedereen kan wel wat kracht gebruiken om niet omver geduwd te worden in figuurlijke zin. Je komt letterlijk en figuurlijk stevig in je schoenen te staan. Via je IJzeren Hemd maak je een sterke verbinding met moeder aarde. Het is alsof je wortels hebt als een boom waarmee je energie uitwisseling en doorstroming hebt met de aarde. Als je rechtop staat en die verbinding maakt, dan gaat de levenskracht makkelijk door je lichaam. De basis van deze techniek geeft ik vaak als tip na een behandeling/massage.

Waar komt de naam IJzeren Hemd vandaan?

Een skeletstructuur ontstaat als je bepaalde botten en pezen als het ware in elkaar laat klikken. Op die manier vormen ze samen een geheel waardoor jij moeiteloos kracht kunt uitoefenen. Zo is er bijvoorbeeld de IJzeren Hemd structuur Unbendable Arm, waarmee je arm letterlijk onbuigbaar wordt, zonder dat je spieren hierbij aan te pas komen. En dat is precies waar de naam IJzeren Hemd vandaan komt: je botten en pezen vormen een structuur die zo sterk is als ijzer, terwijl de spieren zo zacht blijven als een zijden hemd.

Oefeningen om een IJzeren Hemd te vormen

Er zijn diverse oefeningen waarmee je de technieken van het IJzeren Hemd kunt oefenen. Omhels de boom is de basispositie van het IJzeren Hemd. Het maakt niet uit hoe sterk je bent, hoeveel spiermassa je hebt of hoeveel je al getraind hebt. Er zijn IJzeren Hemd structuren in iedereen aanwezig. Zo kun je leren hoe je je armen, benen en romp onbuigbaar kan maken zonder enige spierkracht. Bij de oefening Omhels de boom schroef je als het ware de grond in. Dit doe je als volgt:

  • Je gaat op je tenen staan en draait je hakken iets naar buiten. Vervolgens zet je je hakken op de grond.
  • Je draait je enkels naar binnen.
  • Je draait je knieën naar buiten.
  • Je heupgewricht draai je naar binnen.
  • Je kantelt je staartbeen onder je.
  • Je trekt je kin in, waardoor je rug recht wordt.

 

Wil jij meer ontdekken over IJzeren Hemd technieken en zelf ervaren wat deze voor je kunnen betekenen?

Plan dan een activiteit op de Taoboerderij en kom met een glimlach in beweging, ontspanning en verbinding!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.