Met een glimlach in beweging, ontspanning en verbinding!

Wat is je innerlijk landschap en hoe kun je de natuur in jezelf voelen?

Gepubliceerd op 7 september 2021 om 10:01

Als moderne, Westerse burger zijn we niet zo goed in het contact maken met onze innerlijke wereld. Dat komt doordat het onderwijs in onze cultuur vrijwel exclusief gericht is op de meetbare, tastbare wereld. De wereld die we kunnen waarnemen met onze vijf zintuigen. Zeker als nuchtere Hollanders vinden we dat alles wat we kunnen zien, horen, ruiken, voelen en proeven waar of echt is. Alles wat we niet met onze zintuigen kunnen waarnemen wordt al snel als zweverig gezien. Maar dat is helemaal niet zo! Weten wat er binnenin je speelt en dit kunnen managen is juist heel waardevol. Je kunt hiermee invloed uitoefenen op het plezier dat op je pad komt. Weten hoe dat werkt? Lees dan snel verder en ontdek het in deze blog!

Hoe ziet het taoïstische wereldbeeld eruit?

Als je door de ogen van een taoïst naar de werkelijkheid kijkt, zijn er drie werelden. Deze drie lagen van de werkelijkheid noem je landschappen.

  1. Het uiterlijk landschap (de gemanifesteerde wereld)

In het Westen geloven veel mensen dat enkel het uiterlijk landschap bestaat. Dit deel van de werkelijkheid kunnen we waarnemen met onze vijf zintuigen. Het is de materiële, meetbare wereld zoals we die allemaal kennen en door wetenschappers in kaart wordt gebracht. Het strekt zich uit van je eigen fysieke lichaam tot aan alle andere levende wezens, zoals planten, bomen en dieren. Het omvat al het natuurlijke (zoals de bergen, zeeën, wolken en stormen), maar ook al het onnatuurlijke (zoals het scherm waarop je dit leest, de stoel waar je op zit en het huis waar je in woont).

  1. Het potentiële landschap (de wereld van de mogelijkheden)

Het taoïsme stelt dat alles wat in het uiterlijk landschap gaat gebeuren al aanwezig is in een potentiële wereld. Dit is de plek waar in potentie datgene wat tevoorschijn kan komen al aanwezig is. Het is een wereld waarin alles wat mogelijk is bestaat.

  1. Het innerlijk landschap (de manifesterende wereld)

Waarschijnlijk vraag je je nu af hoe al die potentiële gebeurtenissen dan werkelijkheid worden. Volgens het taoïsme hebben we daar een mechanisme voor: ons innerlijk landschap. Dit zijn alle gevoelens, emoties en gedachten die vanuit je lichaam gebeuren. Hier hoort bijvoorbeeld ook het onderbuikgevoel toe. Taoïsten geloven erin dat de mens ook natuur is. We bewegen ons in de natuur(alles is natuur, ook de stad), vanuit onze natuur. Je kunt het innerlijk landschap zien als de landschapskaart van je lichaam. Over de kaart met je organen kun je een blauwdruk leggen met symbolen die je kunt vertalen naar emoties en gedachten. Alles wat je in de natuur ziet, kun je ook in je lichaam vinden. Zo zijn de elementen, de seizoenen en de kleuren verbonden met de organen:

  • Longen: lucht, herfst, wit
  • Nieren: water, winter, blauw
  • Lever: hout, lente, groen
  • Hart: vuur, zomer, rood
  • Milt: aarde, nazomer, geel

Het innerlijk landschap ligt als het ware tussen het potentiële landschap en het uiterlijk landschap in. De potentie moet er doorheen om gemanifesteerd te worden. Het innerlijk landschap is dus de plek waar de transitie van potentie naar manifestatie plaatsvindt.

 

Het innerlijk landschap als sleutel tot succes

Afhankelijk van je vermogen om in je innerlijk landschap te manoeuvreren, kun je meer of minder invloed op de transitie van potentie naar manifestatie uitoefenen. Dit noemen we realiserend vermogen. Dit realiserend vermogen kun je ontwikkelen en trainen. Dan kun je op je werk, school, op het sportveld of in je relatie die dingen voor elkaar krijgen die je wenst te realiseren. Mooi toch? Vanuit heldere gevoelens en je onderbuikgevoel weet je hoe situaties echt in elkaar zitten en voel je wat je moet doen. Dat geeft je energie, duidelijkheid, gelukzaligheid en rust. Puurheid en kalmte!

 

Wil jij meer ontdekken over je innerlijk landschap en hoe je dit kunt trainen?

Plan dan een activiteit op de Taoboerderij en kom met een glimlach in beweging, ontspanning en verbinding!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.