Wat is je innerlijk landschap en hoe kun je de natuur in jezelf voelen?

Gepubliceerd op 24 april 2023 om 10:01

In deze blog ga ik dieper in op het concept van het innerlijk landschap volgens het taoïsme en hoe dit ons kan helpen om ons realiserend vermogen te vergroten en meer invloed uit te oefenen op ons leven.

Als moderne, Westerse burger zijn we niet altijd even goed in contact met onze innerlijke wereld. We worden opgevoed en opgeleid in een cultuur waarin de nadruk ligt op de meetbare, tastbare wereld. Alles wat we kunnen zien, horen, ruiken, voelen en proeven wordt als waar of echt beschouwd. Alles wat daarbuiten valt, wordt al snel afgedaan als zweverig en vaag. Maar wat als ik je vertel dat het juist heel waardevol kan zijn om meer inzicht te krijgen in onze innerlijke wereld? Het taoïsme biedt ons daarvoor een prachtig manier: het innerlijk landschap.

Het taoïsme onderscheidt drie werelden, die landschappen genoemd worden.

Het uiterlijk landschap, ook wel de gemanifesteerde wereld genoemd, is de wereld die we kunnen waarnemen met onze zintuigen. Het is de materiële wereld waarin we leven en waarin alles meetbaar en tastbaar is.

Het potentiële landschap, de wereld van de mogelijkheden. Volgens het taoïsme is alles wat in het uiterlijk landschap gebeurt al aanwezig in deze potentiële wereld.

Het innerlijk landschap, de manifesterende wereld. Dit is de plek waar de transitie van potentie naar manifestatie plaatsvindt.

Het innerlijk landschap wordt gevormd door al onze gevoelens, emoties en gedachten. Het is als het ware de landschapskaart van ons lichaam. Taoïsten geloven dat de mens onderdeel is van de natuur en dat ons innerlijk landschap daarom verbonden is met de natuurlijke elementen, seizoenen en kleuren. Zo zijn bijvoorbeeld onze longen verbonden met metaal, de herfst en de kleur wit, en onze nieren met water, de winter en de kleur blauw.

Maar wat heb je aan dit concept van het innerlijk landschap? Nou, volgens het taoïsme hebben we hiermee een mechanisme om invloed uit te oefenen op de transitie van potentie naar manifestatie. Dit noemen we ons realiserend vermogen. Hoe beter we ons innerlijk landschap kennen en begrijpen, hoe meer invloed we kunnen uitoefenen op deze transitie. Door onze gevoelens, emoties en gedachten te managen en te sturen, kunnen we onze wensen en doelen makkelijker realiseren. Het realiserend vermogen is dus iets wat we kunnen trainen en ontwikkelen.

Maar wat betekent dit in de praktijk? Als je meer in contact wilt komen met je innerlijk landschap en je realiserend vermogen wilt vergroten, is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij je gevoelens en gedachten. Wat speelt er in je hoofd en in je lichaam? Welke emoties komen er bij je op? Door meer aandacht te hebben voor je innerlijke landschap en de gedachten, emoties en gevoelens die daarbij komen kijken, kun je beter begrijpen hoe je realiserend vermogen werkt en hoe je het kunt trainen.

Daarnaast is het belangrijk om te luisteren naar je onderbuikgevoel en je intuïtie. Vaak weten we diep van binnen al wat we willen en wat goed voor ons is, maar durven we er niet altijd op te vertrouwen. Door je intuïtie serieus te nemen en te luisteren naar je innerlijke stem, kun je betere beslissingen nemen en meer invloed uitoefenen op de transitie van potentie naar manifestatie.

Hoe je dat doet, plan dan een afspraak, dag, lezing op de Taoboerderij en kom er alles over te weten.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.