Met een glimlach in beweging, ontspanning en verbinding!

Wat is het taoïsme?

Taoïsme (afgekort Tao) is een levenswijsheid, een natuurfilosofie, die al duizenden jaren bestaat. Letterlijk betekent Tao: het pad dat je volgt. Taoïstisch leven is niets anders dan leven vanuit jezelf, gewoon in de wereld die er nu is, in jouw omgeving zoals deze er is. Het pad volgen dat er voor jou is. Heel belangrijk: alles mag er zijn, al je gevoelens, gedachten en emoties. De taoïsten omarmen namelijk alles en kijken er met zachtheid naar.

Stromingen binnen het taoïsme

Er zijn diverse stromingen binnen het taoïsme. Wij richten ons op de praktische kennis, op het trainen van onszelf om fijner in het leven te staan. Een way of life waar je gelukkig(er) van wordt!

Volg je natuur

Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. We zijn natuur, ook van binnen. Net zoals je de grote Bosatlas hebt, waarin kaarten zijn te vinden waarop de rivieren, bergen, en bossen symbolisch zijn weergegeven, zó hebben de Taoïsten duizenden jaren geleden ook een landschapskaart gemaakt van je innerlijk landschap. Vol symbolen die je emoties, gevoelens, gedachten, fantasieën en dromen weergeven. Door de Tao te gaan begrijpen en trainen maak jij je eigen innerlijke landschap helderder, zuiverder en meer geordend. 

Dit zijn de kernwaarden van het taoïsme

 • een wijzere wereld
 • gezondheid, vitaliteit, welbevinden
 • bewustzijnsontwikkeling
 • spiritueel ontwaken
 • realiserend vermogen in de fysieke werkelijkheid
 • jij bent zo veel meer dan je fysieke lichaam
 • veiligheid en vertragen
 • humor
 • no-nonsense
 • weldenkendheid
 • non-polair 

Bescherming

Vaak laten we ons leven beheersen door emoties en energieën van buitenaf, terwijl we er - of we ons er nu wel of niet druk om maken - niets aan kunnen veranderen. Taoïsme leert je hoe je een bescherming om je heen creëert - jouw 'gouden ei' - van waaruit je de wereld om je heen veilig kunt waarnemen. Je leert indrukken te verwerken zonder oordeel (non-polair) en zonder dat je direct te hard wordt geraakt. Je gaat de wereld ervaren vanuit een compleet ander perspectief. Dat alles maakt je leven net wat makkelijker te verdragen. Je ervaart kalmte in de storm om je heen. Vanuit jezelf leven maakt je rustiger. Je voelt minder druk, je bent gelukkiger en puur. 

Leven in het nu

Door alles wat we geleerd hebben van onze omgeving (onze levenservaring) is leven in het moment lastiger geworden. We denken te vaak aan andere dingen dan het nu. Gevolg daarvan is dat we het 'nu' niet meer zo ervaren als dat het bedoeld is. Ons onbevangen leven - zoals je dat waarschijnlijk nog wel herinnert uit je kindertijd - wordt vertroebeld. Dat heeft invloed op het pad dat we bewandelen en op hoe we ons voelen. Alsmaar denken kan ons onrustig maken: "Ik moet straks nog... wat als... als dat maar lukt...als er maar niet..." Het is zo ontzettend fijn als je al die gedachten eens los zou kunnen laten. Dat je gewoon kunt vertrouwen op de natuur, op het pad dat er voor jou is. Zodat je vertrouwen voelt in plaats van angst of druk. Je gaat op weg naar wijsheid.

Hoe kan jij meer leren over het taoïsme?

De Taoboerderij is een plek waar je op verschillende manieren de wijsheden van het taoïsme kunt leren. Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan het Tao kennismakingsprogramma, een Tao to do groepssessie, een Tao to do 1 op 1 of een van de vier online trainingsmodules. Voel je welkom!