Met een glimlach in beweging, ontspanning en verbinding!

Wat is het taoïsme?

Taoïsme (afgekort Tao) is een levenswijsheid, een natuurfilosofie, die al duizenden jaren bestaat. Letterlijk betekent Tao: het pad dat je volgt. Taoïstisch leven is niets anders dan leven vanuit jezelf, gewoon in de wereld die er nu is, in jouw omgeving zoals deze er is. Het pad volgen dat er voor jou is. Heel belangrijk: alles mag er zijn, al je gevoelens, gedachten en emoties. De taoïsten omarmen namelijk alles en kijken er met zachtheid naar, zonder oordeel.

Er zijn diverse stromingen binnen het taoïsme. Wij richten ons op de praktische kennis, op het trainen en 'ordenen' van onszelf om fijner in het leven te staan. Een way of life waar je gelukkig(er) van wordt!

Volg je natuur

Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. We zijn natuur, ook van binnen. Net zoals je de grote Bosatlas hebt, waarin kaarten zijn te vinden waarop de rivieren, bergen, en bossen symbolisch zijn weergegeven, zó hebben de Taoïsten duizenden jaren geleden ook een landschapskaart gemaakt van je innerlijk landschap. Vol symbolen die je emoties, gevoelens, gedachten, fantasieën en dromen weergeven. Door de Tao te gaan begrijpen en trainen maak jij je eigen innerlijke landschap helderder, zuiverder en meer geordend. 

Je komt in verbinding met je innerlijke natuur en gaat leven vanuit jouw eigen innerlijk ik (innerlijke landschap)

Hoe leef je 'taoistisch'?

Alles wat je doet doe je vanuit een staat van zijn waarbij je in verbinding bent met je innerlijke ik. Je bent getraind in zacht te zijn, helder te zijn, in verbinding met je hart vanuit een warme en rustige buik. Je hebt aandacht voor jouw fysieke lichaam en je energetische lichaam. 

Iedereen heeft dit al in zich!! En onverwacht sta je al veel meer in verbinding met jezelf dan je denkt. Door het aandacht en zachtheid te geven gaat het stromen! Jij word of bent al die persoon die zich niet gek laat maken, rustig kan blijven, tevreden in het leven staat, gelukkig bent met wat er is.

Is dat dan een Taoist? Nee natuurlijk niet, dat is wie/wat je bent en zoals het voor iedereen zou 'moeten' zijn. De meeste zijn dit kwijt geraakt door conditionering en alles wat er gebeurt is in je leven, je leerde er niet over op school of van je ouders. In de huidige maatschappij raken we de verbinding met ons zelf vaak kwijt. Het is fijn dat er dan een 'school', dat er kennis, het taoïsme is die jou leert om weer vanuit verbinding met jezelf te leven!

In verbinding met je innerlijke natuur geeft jou:

 • een innerlijke rust
 • (emotionele) balans
 • helderheid
 • bescherming

Vaak laten we ons leven beheersen door emoties, energieën, prikkels van buitenaf, terwijl we er - of we ons er nu wel of niet druk om maken - niets aan kunnen veranderen. Taoïsme leert je hoe je een bescherming om je heen creëert - jouw 'gouden ei' - van waaruit je de wereld om je heen veilig kunt waarnemen. Je leert indrukken te verwerken zonder oordeel (non-polair) en zonder dat je direct te hard (door de ander) wordt geraakt. Je leert jouw rustige middelpunt in jezelf te vinden, het daar rustig te krijgen en houden en daar altijd naar toe te kunnen gaan. Je gaat de wereld ervaren vanuit een ander perspectief. Dat alles maakt je leven veel makkelijker te verdragen. Je ervaart kalmte in de storm in en om je heen. Vanuit jezelf leven maakt je rustiger. Je voelt minder druk,  minder laten leiden door emoties en energieën van anderen,  je bent gelukkiger en puur. 

Dit zijn de kernwaarden van het taoïsme

 • een wijzere wereld
 • gezondheid, vitaliteit, welbevinden
 • bewustzijns- groei en ontwikkeling
 • realiserend vermogen in de fysieke werkelijkheid
 • jij bent zo veel meer dan je fysieke lichaam
 • veiligheid
 • zachtheid
 • zonder oordeel
 • vertragen
 • humor
 • no-nonsense
 • weldenkendheid
 • non-polair 
 • zelf healing

Hoe kan jij meer leren over het taoïsme?

De Taoboerderij is een plek waar je op verschillende manieren de wijsheden van het taoïsme kunt leren.

Taotrainster Annemarie werkt vooral 1 op 1, heel persoonlijk en individueel (of met partner of goede vriend(in). Ze stemt af en neemt je mee jouw innerlijke landschap in om vandaar uit te ervaren en voelen wie of wat je bent om inzichten en antwoorden vanuit je zelf te krijgen en de rust die iedereen in zichzelf heeft te vinden en te kunnen inzetten op elk moment dat dat nodig is. 

Taotrainster Marleen werkt graag met groepen. Fijn om te kunnen delen en kennis te ontvangen over alle levenswijsheden van de oude Taoisten. 

Er zijn ook mogelijkheden om online te leren en te trainen of een combinatie te maken tussen ons en het online programma. Wij hebben zelf de 7 jarige live training gevolgd bij sifu Reinoud Eleveld. Zijn kennis is helder, eerlijk en open. Hij neemt je mee de diepte in, vertelt over de theoretische achtergronden en leert je vele oefeningen en meditaties. Al zijn theoretisch en praktische kennis heeft hij in online modules beschikbaar gemaakt. Ga voor meer informatie over de online modules naar de Taotraining website

Mocht je alleen online willen trainen, gebruik dan kortingscode of waardebon code Taotraining; annemariekoenen-50 en ontvang direct een korting van €50 per module of annemariekoenen-100  €100 voor het (online) jaarprogramma. 

Wil je een combinatie maken of heb je het online programma al en wil je live trainen/begeleiding neem dan contact met ons op of kijk verder op de website.