Massage bij dementie/breinschade

Hier houd ik de hand vast van mijn lieve vriendin Jet, 2 maanden later is ze er niet meer, overleden aan dementie. Ze is 59  als de diagnose is vastgesteld en overleden op 65 jarige leeftijd. Men staat er vaak niet bij stil dat dementie een dodelijke ziekte is. Ik heb Jet mogen blijven voelen en zo is Jet altijd Jet voor mij gebleven, dat wens ik voor iedereen die te maken krijgt met deze vreselijke ziekte. Aanraking en verbinding is daarin zo belangrijk en vaak zo moeilijk voor naasten. 

Ontdek de Kracht van Massage: Communiceren zonder Woorden

Heb je het gevoel dat je de ander niet meer echt kunt bereiken? Merk je dat door dementie of een somatische aandoening het contact moeilijk of zelfs onmogelijk is geworden? Dan biedt massage een waardevolle mogelijkheid om toch een verbinding te maken. Massage is een vorm van communicatie die geen gesproken taal vereist, maar zich richt op liefdevolle aanraking en het delen van rust en comfort.

Massage als aanvullende zorgverlening is niet gericht op genezing, maar op het verminderen van spanning, het wegnemen van angst en onrust, het verlichten van pijn en het verbeteren van de stemming. Het is een taal die altijd begrepen wordt, zelfs wanneer de communicatie door dementie of breinschade bemoeilijkt wordt. Door middel van een ontspannende aanraking of massage kun je troost, vertrouwen en innerlijke rust bieden. De ademhaling wordt rustiger en het lichaam ontspant. Zelfs verdriet en hevige emoties, zoals boosheid, kunnen tijdens een massage merkbaar verzachten.

Het ervaren van zintuiglijke prikkels die als prettig worden beleefd en betekenis hebben, draagt bij aan het welbevinden. Hoewel dementie niet gestopt kan worden, is het zinvol om zoveel mogelijk prikkels aan te bieden die als prettig en betekenisvol ervaren worden. Op hun beurt helpen zinvolle activiteiten om een optimale staat van alertheid te behouden. Uit ervaring blijkt dat activiteiten die als prettig worden ervaren en een positief effect hebben op de alertheid gedurende een deel van de dag, ook een gunstige invloed hebben op de nachtrust en het gedrag.

Diepe gevoelens van kwetsbaarheid, verdriet, woede, angst en onrust kunnen zich vaak spontaan en intens tonen wanneer beschermingsmechanismen wegvallen. In deze momenten kunnen zachte benaderingen, zoals aanraking en massage, innerlijke voeding en meer rust en harmonie brengen. Zachte aanraking op specifieke lichaamszones biedt ondersteuning bij het omgaan met deze gevoelens en brengt de persoon met dementie dichter bij zichzelf. Het herstelt de verbinding met het eigen lichaam en met de persoon zelf, en brengt innerlijke rust. 

Via Touch for Care heb ik een masterclass masseren bij dementie en breinschade gevolgd. Naast dat ik al 28 jaar masseer, houd ik enorm van aanraking vanuit het hart en liefde, zie hiervoor de informatie over massage

Ik kom graag op locatie in de eigen veilige omgeving. Ervaring is dat je pas na 3 keer beetje vertrouwen hebt opgebouwd en weet ik wat iemand fijn vind, wat goed voelt, hoe je verbinding maakt. Ook kan ik de massage leren aan naasten of helpen met aanraking, communiceren zonder woorden.  

Neem vooral contact op voor meer informatie.